Dieta

Odpowiednia dieta to podstawa by uzyskać oczekiwane wyniki. Podczas wykonywania ćwiczeń Szóstki Weidera nie jest wymagana żadna restrykcyjna dieta – przede wszystkim należy odżywiać się zdrowo i z zachowaniem wszelkich zasad racjonalnego żywienia.

 

Podczas komponowania posiłków należy pamiętać o kilku zasadach:

 

 

  • Jedz mniej ale częściej. Optymalnie powinieneś spożywać do 5 posiłków dziennie a odstęp między każdym posiłkiem powinien wynosić 3 do 3,5 godziny;
  • Ostatni posiłek spożywaj nie później niż 19-19:30;
  • Jedz dużo warzyw i owoców i unikaj słodyczy, używek;
  • Pij dużo wody mineralnej;
  • Nie podjadaj między posiłkami – tak więc wyrzucamy paluszki, chipsy, orzeszki i inne zapychacze;
  • Sam przygotowuj sobie posiłki i zwracaj uwagę jakie  produkty używasz podczas gotowania;
  • Wyrzuć masło, majonezy, śmietanę – zaprzyjaźnij się z oliwą z oliwek – świetnie pasuje do smażenia, jest również znakomita w sałatkach i posiada wiele cennych witamin oraz nienasycone kwasy tłuszczowe;
  • Nie smaż – gotuj na parze lub piecz w piekarniku. Możesz także grillować;
  • Unikaj czerwonego mięsa – zamień świnkę i krówkę na kurczaka i indyka;
  • „Dzieci ryba na stole” – niech to hasło przyświeca Ci przynajmniej raz w tygodniu. Białka, kwasy omega-3, witaminy D oraz B12 a także cenny jod w przypadku ryb morskich to tylko niektóre z zalet płynących ze spożywania ryb;
  • Porzuć białe pieczywo – kajzerkom, bagietkom, rogalom i chlebowi tostowemu powiedz stanowcze NIE. W zamian wybierz w piekarni chleb razowy, ciemne bułeczki z ziarnem – te ze słonecznikiem czy dynią są naprawdę dobre;
  • Posiłków nigdy nie spożywaj sam i bądź aktywny fizycznie: spaceruj, jeździj na rowerze, biegaj, uprawiaj nordic walking, pływaj, chodź na siłownię, ćwicz Szóstkę Weidera a nie przerzucaj kanały na pilocie. 

 

 

Podczas komponowania posiłków warto uwzględnić piramidę żywieniową. Jest to zestaw produktów spożywczych podzielonych na 4 lub 5 grup (w zależności od wersji) które należy spożywać codziennie jednocześnie dobierając je tak, aby każdy posiłek umożliwiał nam rozkoszowanie i delektowanie się jedzeniem.

Piramida prawidłowego żywienia

 

Piramidę należy czytać od dołu. Produkty umieszczone w dolnej części piramidy są ważniejsze a nasz organizm ma na nie największe zapotrzebowanie. To przyjrzyjmy się poszczególnym szczebelkom.

 

Poziom 1: Produkty zbożowe, tłuszcz roślinny, kasze i ryż...czyli po prostu źródło węglowodanów złożonych, w tym błonnika. Wybieraj produkty takie jak: razowe pieczywo, grube kasze, niełuskany ryż. Poza błonnikiem dostarczają witamin oraz wielu minerałów. Produkty z tej grupy powinieneś umieścić w większości posiłków. Na tym samym poziomie umieszczone są także tłuszcze roślinne: oleje, oliwa, produkty do smarowania pieczywa wzbogacone w sterole roślinne, wysokogatunkowe margaryny. Powinny znaleźć się w naszym menu każdego dnia, jednak pamiętajmy, że są kaloryczne (1 g to 9 kcal). Tymi tłuszczami z powodzeniem możemy zastępować tłuszcze zwierzęce. A tak w ogóle – zawsze możesz zrezygnować z warstwy smarowidła na kanapce. Lepiej dołóż plasterek pomidora lub inne warzywa.

 

Poziom 2: Warzywa i owoce. Produkty z tej grupy możesz jeść praktycznie bez ograniczeń (minimum 500g dziennie). Owoce zlecane są 2-3 razy w ciągu dnia jednakże musisz na nie uważać – zawierają cukier (fruktozę) – co prawda zdrowszy niż ten ukryty w słodyczach ale zawsze cukier. Warzywa natomiast powinieneś zjadać do każdego posiłku. Mogą one być także deską ratunku w przypadku napadu głodu. Zarówno warzywa, jak i owoce są źródłem witamin, minerałów, antyoksydantów oraz błonnika. Najlepiej spożywaj je na surowo lub ugotowane na parze.

 

Poziom 3: Ryby i owoce morza. Tłuszcz rybi dostarcza kwasów omega-3, które mają korzystny wpływ na pracę Twojego serca i mózgu. Zdrowsze serce i sprawny mózg zapewnisz sobie jedząc grillowane lub pieczone rybki. Nie tracą one wówczas cennych witamin. Ryby morskie dodatkowo są składnikiem cennego jodu.

 

Poziom 4: Drób i jajka oraz nabiał. Produkty bogate w pełnowartościowe białko, takie jak mleko nabiał czy drób powinieneś spożywać codziennie. To one dostarczają cennego białka.  Produkty mleczne potrzebujemy jako źródło wapnia a mięso to źródło żelaza, cynku i witaminy B12. Zaleca się spożywanie dwóch porcji z tej kategorii codziennie.

 

Poziom 5: Czerwone mięso i słodycze czyli samo zło. Możesz je spożywać rzadko a najlepiej jak całkowicie wyrzucisz z menu. Produkty te są kaloryczne, bogate w nasycone kwasy tłuszczowe czy zły cholesterol. Dostarczają pustych kalorii, które nie odżywiają ale odkładają się na boczki i nawet Szóstka Weidera nie pomoże w odsłonięciu kaloryfera.

 

Smacznego :-)